maandag 20 april 2015





De superfood van deze week is quinoa 

QUINOA

Geschiedenis
In de 16e eeuw ging het bergafwaarts met de Inca’s. De Spaanse ontdekkingsreiziger Fransisco Pizarro bereikte het Andesgebergte met zijn kleine leger, verwoeste binnen een jaar alle Quinoa velden en dwong de Inca’s tot overgave. Hun leven draaide tot dan om de verering van Quinoa en met de komst van Fransisco Pizarro deed het algehele voedingsstoffentekort bij de Inca’s haar intrede. Wat de Spaanse veroveraars echter niet wisten was dat dit graan nog heimelijk werd verbouwd in het alleen voor lokale bewoners toegankelijke, ijle hooggebergte in de Andes. Daardoor was iedereen het bestaan van Quinoa min of meer vergeten. Totdat het werd 
herontdekt in de 70-er jaren...

Wat is het?
De zaden van de plant quinoa lijken op graankorrels en worden ook op die manier in de keuken gebruikt. Net als granen valt quinoa daarom in vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak waar brood, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen.  Quinoa kan dienen als vervanger van rijst of couscous. Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Biologische quinoa is te verkrijgen onder het EU biologisch-keurmerk. Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden. De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. In Nederland dient quinoa vooral als vervanger van rijst of couscous. Daarom valt quinoa onder vak 2 van de Schijf van Vijf .  Dit is het vak waar brood, granen, aardappelen, pasta, couscous en peulvruchten onder vallen. Quinoa komt uit Zuid-Amerika. Quinoa blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. 


RECEPT:
Ingrediënten  Porties: 6 
* 4 eetlepels pijnboompitten
* 170 gr quinoa
* 250ml water
* zeezout naar smaak
* 60 ml vers citroensap
* 2 stengels selderie, gesneden
* 1/4 rode ui, fijngesneden
* 1/4 theelepel cayennepeper
* 1/2 theelepel komijnpoeder
* 1 bosje verse peterselie, gehakt



Bereidingswijze Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in: 25min 

1. In een droge koekenpan op een middelhoog vuur de pijnboompitten ong. 5 minuten roosteren. Constant roeren, ze branden snel aan. Apart zetten om af te laten koelen.
2. In een sauspan quinoa met water en zout aan de kook brengen. Het vuur middelhoog zetten en koken tot de quinoa zacht is en het water geabsorbeerd (ong. 10 minuten). Even laten afkoelen en met een vork losmaken.
3. De quinoa in een kom scheppen en pijnboompitten, citroensap, selderie, ui, cayennepeper, komijn en peterselie erdoor roeren. Voor serveren eventueel op smaak brengen met zout en peper. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten