Chia zaden komen van de Salvia hispanica, familie van de munt plant. Deze komt van origine uit de centrale vallei van Mexico.
Chia zaden waren een belangrijk onderdeel van het dieet van de Azteken en de Maya cultuur. Het werd door de Azteken als waardevoller dan goud geacht en soldaten gebruikten het als overlevings rantsoen.
Na de komst van de Spanjaarden is dit gewas en de buitengewone eigenschappen die de zaden hebben grotendeels vergeten.
Over chia zaden:
Chia zaden bevatten vezels, omega-3, mineralen en proteïnen. Ze zijn zelfs één van de rijkste bronnen voor plantaardige omega-3. Daarnaast zijn de chia zaden van nature resistent tegen ongedierte waardoor er geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden. Goed voor mens en milieu!
Chia zaden zijn een puur natuur product. De zaden worden niet bewerkt en bevatten geen toevoegingen. Direct van de plant naar je ontbijt, smoothie of tussendoortje!
Recept:
Chiazaad Buddha Balletjes
voor 20-25 balletjes
- 85 gram havermout
- 10 grote medjool dadels
- 150 gram rauwe amandelen
- 30 gram chiazaad
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel vanille extract
- 42 gram zonnebloempitten

1)In de keukenmachine, vermaal de havermout, amandelen en het chiazaad.
2)Voeg vervolgens de kaneel en vanille toe, en laat de machine nog even draaien.3)Ontpit de dadels en hak ze in grove stukken.
4)Voeg ze langzaamaan alle dadels toe aan de keukenmachine terwijl je de boel laat draaien. Het geheel gaat langzaam aan elkaar plakken. Doet het dit niet, voeg dat een scheut water toe en laat het geheel nog even draaien.
5)Voor de zonnebloempitten coating: Vermaal de zonnebloempitten in een koffiemaler, met een blender of andere hakmachine tot een poeder.
6)Draai balletjes van de massa en rol ze even door het poeder.
7)Je kunt de ballen sowieso een week bewaren in de koelkast, mits luchtdicht verpakt. Genieten maar!
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenah super leuk luuc
BeantwoordenVerwijderen